Afgelopen zaterdag was het 'Natioanle check je wachtwoord dag'. Middels
deze dag en dit artikel willen we je er bewust van maken niet alleen
privé, maar ook zakelijk zorgvuldig eens naar je wachtwoorden te kijken.
Hoe veilig zijn jou wachtwoorden eigenlijk?
Waarom is een sterk wachtwoord belangrijk?
Op het internet hebben we steeds meer te maken met websites die vereisen dat je een account aanmaakt. Om op dit account te kunnen inloggen moet je een wachtwoord kiezen. Ook zakelijk moeten we op steeds meer systemen inloggen met een wachtwoord. Veel Nederlanders vinden het lastig om verschillende wachtwoorden te bedenken en deze te onthouden. Met als gevolg dat we vaak dezelfde wachtwoorden voor verschillende systemen gebruiken, of heel eenvoudige wachtwoorden kiezen.
Al die eenvoudige wachtwoorden of dezelfde wachtwoorden op verschillende accounts zorgen er voor dat je sneller ‘gehackt’ kunt worden. Met als gevolgd dat al jouw informatie, soms bedrijfsgevoelige data, in verkeerde handen terecht komt.
Feiten en cijfers
Onderzoeksbureau DirectResearch heeft in opdracht van met Tweakers.net een onderzoek uitgevoerd onder meer dan 1000 Nederlanders van boven de 18 jaar. In 2016 heeft een zeer groot aantal hacks plaatsgevonden. Ondanks deze hacks passen veel Nederlanders nog steeds hun wachtwoordbeleid niet aan.
Hoe gaan Nederlanders om met hun wachtwoorden?
Uit het onderzoek blijkt dat 3 op de 5 Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende online diensten. Bijna 2 op de 5 gebruikers gebruiken 1 tot 4 wachtwoorden op het internet. En toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 2 Nederlanders zich weleens zorgen maakt dat ze gehackt worden.
Zijn we in Nederland dan wel bekend met wachtwoordhulp?
Over het algemeen is het antwoord op deze vraag nee. Nederlanders zijn weinig bekend met middelen om wachtwoorden te onthouden, zogenaamde ‘password managers’. Slecht 7% van de ondervraagden maken gebruik van wachtwoordhulp software. 56% van de Nederlanders is er niet mee bekend dat er überhaupt hulp bestaat. De conclusie is dat het voor 70% van de Nederlanders lastig is om voor iedere website of online dienst een apart wachtwoord te bedenken. Hoor je hierbij? Dan geven we je hieronder graag wat tips!
Wachtwoordtips
Om tot een veilig wachtwoord te komen kijken we in eerste instantie naar de volgende basisprincipes: zorg dat een wachtwoord uit minimaal 8 tekens bestaat, gebruik nooit enkel één woord als wachtwoord, gebruik minimaal één woord en cijfercombinatie dat alleen bij jou bekend is en gebruik geen persoonsgegevens die makkelijk te raden zijn, zoals bijvoorbeeld geboortedata en adressen.
Bewaar je wachtwoord zorgvuldig
Zorg dat je je wachtwoord kunt onthouden. Lukt dit niet? Schrijf het dan niet zomaar ergens op, maar gebruik een password manager om je wachtwoord te onthouden. Lees hier meer over password managers.
Voorkom makkelijk te raden beveiligingsvragen
Je wachtwoord vergeten? Dan kun je vaak via beveiligingsvragen je wachtwoord herstellen. Als je dit gebruikt, kies dan geen beveiligingsvragen waarop andere mensen het antwoord weten.
Gebruik complete zinnen als wachtwoord
Je kunt er ook voor kiezen om meerdere woorden of een volledige zin als wachtwoord te gebruiken. Dit kan vooral zakelijk interessant zijn omdat deze zin eventueel een verwijzing kan zijn naar een bepaalde dienst binnen het bedrijf, wat je makkelijk kunt onthouden. Verwerk je leestekens in je zin, dan is het wachtwoord nog veiliger.
Two-factor authentication
Steeds meer online diensten en websites bieden het aan: two-factor authentication. Een extra beveiligingslaag wanneer je wilt inloggen. Je hebt namelijk niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord nodig, maar ook een eenmalige token of code. Die token of code krijg je vaak via SMS of via een speciale app zoals Google Authenticator toegestuurd. Heeft iemand je wachtwoord geraden? Dan heeft hij of zij geen toegang tot je account, omdat je middels two-factor authentication beschermd bent. Is two-factor authentication beschikbaar bij een online dienst, dan raden we je altijd aan dit in te schakelen, om jezelf en je data goed te beschermen. Wat ons betreft is het de nieuwe standaard.
Neem contact op