Meer telefoonverkeer tijdens de coronacrisis
Leestijd: 5 minuten
30 september, 2020 in
Meer telefoonverkeer tijdens de coronacrisis
Raffel Internet B.V.

Sinds vandaag zijn er nieuwe maatregelen van kracht om de tweede coronagolf zo snel mogelijk af te remmen. Vervelende maatregelen die onze vrijheid beperken en waardoor meer medewerkers weer gedwongen worden om vanuit huis te werken. De effecten van deze maatregelen zien we ook in de telecomwereld. Al sinds de eerste maatregelen van maart dit jaar zagen we een sterke toename in het telefoonverkeer. Uit de Telecommonitor, gepubliceerd door de ACM, blijkt dit nu ook.

Veel meer belminuten in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2020 is er meer gebeld: zowel vast als mobiel is er een flinke stijging van het aantal belminuten te zien. We zagen dit begin maart bij Raffel al meteen gebeuren toen onze klanten massaal vanuit huis gingen werken. Geen collega's meer om je heen om te overleggen en geen afspraken meer bij de klant. Kortom: meer telefoonverkeer. Uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt deze stijging nu ook. Het aantal mobiele belminuten steeg met 23% in het eerste half jaar van 2020. Voor vaste telefonie was een stijging van 19% van het aantal belminuten te zien. En dat is opvallend omdat het aantal belminuten voorheen altijd afnam. Heb je een onbeperkt bellen bundel bij ons? Dan betekent de stijging van het aantal belminuten gelukkig niets voor je telefoonrekening!

Dataverbruik juist minder gestegen

Opvallend is ook dat het dataverbruik van mobiele data juist minder is gestegen dan gebruikelijk. Normaal gesproken blijft het gebruik van mobiele data, dus internet op je telefoon of laptop ieder kwartaal fors stijgen. Tijdens de corona crisis was de stijging slechts 6%, vermoedelijk omdat veel mensen thuis waren en dus verbonden waren met het wifi-netwerk. De stijging van 6% is veel minder dan de kwartalen en jaren hiervoor. In totaal is er door mobiele gebruikers 219 miljard MB data verbruikt in het tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 (214 miljard MB) is dit een stijging van slechts 2,5 procent. Ter vergelijking: in 2019 was de stijging van het tweede op het eerste kwartaal maar liefst 18 procent.

Zakelijke telefonie vanuit huis

Bij Raffel werken we al sinds het begin van de coronacrisis vanuit huis. Voor een ICT en telecomprovider is dat natuurlijk minder ingrijpend dan voor een bedrijf met minder techneuten :-). Daarom helpen we jouw bedrijf ook graag om voor alle thuiswerkers de zakelijke telefonie professioneel te regelen. Gebruik bijvoorbeeld ons telefonieplatform Pulse, daarmee kun je overal bellen en gebeld worden op het zakelijke nummer. Ook met meerdere collega's die vanuit huis werken. En thuis gebruik maken van de zakelijke telefonie kan gewoon vanaf je laptop of PC, of met een vast telefoontoestel via je thuis WiFi als je dat handiger vind. Je kunt dan vanuit huis bellen en gebeld worden met het zakelijke nummer. Ook kun je eenvoudig op afstand vergaderen: via de telefoon of met een videogesprek.

Meer over telefonie van Raffel