Password managers
Tips van Raffel    |    Leestijd: 5 minuten
6 november, 2018 in
Dennis Verpaalen

Om te voorkomen dat je al je wachtwoorden moet onthouden of ergens moet opschrijven kun je gebruik maken van een password manager. Niet alleen privé is het verstandig om met een password manager te werken, ook zakelijk kan dit je helpen om niet te verdwalen in al je wachtwoorden. 

Wat is een password manager?

Een password manager ondersteund je om al je wachtwoorden te beheren, te onthouden en te verbeteren. Je hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden, dat is het wachtwoord van de password manager zelf.
Tegenwoordig hebben we te maken met steeds meer online diensten waarbij we een wachtwoord nodig hebben. Veel Nederlanders hebben moeite om steeds nieuwe wachtwoorden te verzinnen en te onthouden. Ook zakelijk heb je steeds meer wachtwoorden te beheren. Een password manager biedt uitkomst!

Veiligheid boven alles

Bewaar je jouw wachtwoorden in een password manager, dan bewaar je ze veilig. Password managers maken gebruik van speciale techniek (o.a. encryptie) om alle opgeslagen gegevens te beveiligen. Zo slaat hij de wachtwoorden niet alleen op maar beveiligt hij deze ook. Een password manager geeft ook tips om je wachtwoorden te verbeteren en helpt bij het bedenken van een nieuw wachtwoord. Daardoor ben je minder makkelijk geneigd een veel te eenvoudig wachtwoord in te stellen, en is je data dus beter beschermd.

Keepass

Keepass is de eerste password manager die we hier uitlichten. Keepass is een van de bekendste password managers en je kunt hem gratis gebruiken. Deze password manager doet precies wat je wilt: hij slaat je wachtwoorden op. Zo hoef je zelf geen wachtwoorden meer te onthouden, en heb je dus geen excuus om een veel te makkelijk wachtwoord te kiezen. Ook zet je zonder problemen verschillende wachtwoorden op verschillende accounts, voor extra veiligheid van jouw gegevens.

Keepass is op diverse platformen te gebruiken waaronder: Windows, Apple, Android en Linux. Keepass heeft een handige indeling en heeft een handige zoekfunctie. Keepass is te gebruiken voor wachtwoorden van oa websites, apparaten en pincodes.

Je kunt Keepass hier gratis downloaden.

LastPass

LastPass is de tweede password manager die we uitlichten. Ook LastPass is in principe een gratis password manager, echter heeft LastPass ook betaalde opties. Voor 1 dollar per maand kun je je wachtwoorden delen met bijvoorbeeld je collega’s. Handig als je met collega’s in dezelfde accounts werkt.

Ten opzichte van Keepass beschikt LastPass over meer functionaliteiten. Bijvoorbeeld: Eens in de drie maanden laat hij jou je wachtwoord automatisch aanpassen voor je meest gebruikte (online) diensten. Notities worden beveiligd en zijn snel terug te vinden, en indien je een online betaling wilt doen vult LastPass alle betalings- en verzendgegevens voor je in. En nog een laatste handige feature: zodra je je wachtwoorden online opslaat zijn ze altijd en overal voor jou beschikbaar en kun je jezelf dus aanmelden waar en wanneer je maar wilt, handig als je bijvoorbeeld onderweg bent.

Je download LastPass hier.

Neem contact op